Begeleiding COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease

 

Hoewel bekend is dat bewegen voor iedereen die aan COPD lijdt belangrijk is, blijkt uit onderzoek dat COPD-patiënten in alle GOLD-stadia veel minder bewegen dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Meer bewegen en fysieke training is dus heel belangrijk voor deze groep.

De behandelend therapeut bepaalt bij de intake de inspanningscapaciteit mbv de modified medical research council dyspneu schaal, zoals deze staat in de richtlijn COPD van het KNGF. Binnen de training worden de algemeen aanvaarde richtlijnen zoals opgesteld door het American College of Sports Medicine gehanteerd.

Duur en krachttraining

Duur en krachttraining kunnen de spierzwakte verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. Duurtraining wordt dan ook aanbevolen bij COPD patiënten in alle stadia van de aandoening. Het hoofddoel is het verbeteren van het aërobe inspanningsvermogen. Binnen de krachttraining ligt de nadruk op de grote spiergroepen (bovenbenen, schouders, armen). Er is geen optimale duur van een oefenprogramma.

Patiënten kunnen bij ons probleemloos ruim 3 maanden meedraaien in de COPD groep. Er wordt 2 keer per week een uur getraind.

Voorafgaand aan het programma worden deelnemers getest op een aantal factoren als: uithoudingsvermogen (ergometertest of wandeltest), kracht, bloeddruk, gewicht, lengte en peakflow. Deze testen worden na 6 en 12 weken herhaald om te kijken of er vooruitgang is geboekt. Tijdens de therapie zullen patiënten regelmatig worden gecontroleerd op hartfrequentie, mate van vermoeidheid en zuurstof-saturatie.

Deelname aan ketenzorg COPD kan alleen met verwijzing van de huisarts of specialist!

Wanneer?

 • Dinsdagochtend van 11:00 tot 13:00
 • Vrijdagmiddag van 12.00 tot 14:00.

Dit programma staat onder leiding van Mark van Engelen.

Vragen?

  Voorkeur specialisatie?
  BracesDry NeedlingPolsklachten (Carpaaltunnel Syndroom)Manuele therapieMedical tapingPost-operatieve begeleidingRugklachten (Origene)Shockwavetherapie

  Met het verzenden van het contactformulier gaat u akkoord met onze Privacy Policy.


  Neem contact op

  Vragen? Stuur ons een email en wij nemen z.s.m. contact met u op.

  Not readable? Change text. captcha txt

  Start typing and press Enter to search